Climate resilience at Clippership Wharf

27 Sep 2019

Responding to future climate change scenarios, the ground plane at the resilient Clippership Wharf development in East Boston is elevated, accounting for future sea level rise.

A newly created ‘living shoreline’ emerges and submerges with the tidal flow, and incorporates native plantings and wave dissipating features. Flood barriers may be deployed during storm events in low lying areas.  

New public open spaces support wildlife habitats, promote community gatherings and integrate interpretive signage and public art. A kayak launch and water safety programs highlight recreational and programming opportunities, and create a new paradigm for waterfront access on Boston Harbor.  

Mitigation measures include the stabilization of existing seawalls, placement of riprap, creating new wetland resource areas, rain gardens and bioswales in addition to updating and improving the neighborhood stormwater infrastructure.  

The redevelopment of a historic wharf in East Boston, Clippership Wharf provides public access to the shoreline for the first time in more than 25 years and has been awarded LEED v4 Silver for Neighborhood Development. Embodying a long-term view to climate change, the development also includes energy efficiency systems and renewable energy from roof-top photovoltaics. 

Focus Areas